Jumaat, 23 Januari 2009

INVESTMENT...Profit selepas mati

Apabila seorang jemaah haji bersiap untuk ke Mekah , bekalan paling penting bagi setiap mereka adalah memastikan Rial Saudi mencukupi bagi tempoh mereka berada di sana. Kepada yang melancong ke Amerika, pastikan bekalan US dollar sesuai dengan masa dan urusan di sana. Begitu juga yang ke Jepun, Yen di dalam poket mestilah cukup.

Bila berada di Jepun, Ringgit Malaysia tidak laku . Dengan Rial Saudi pula, tidak mampu membeli apa-apa ketika berada di Amerika. Demikianlah currency di dunia ini.

Satu persoalan, apakah bekal yang perlu kita bawa untuk selepas mati? Semua manusia pasti mati. Yang kaya mati, yang miskin mati. Orang sakit mati, doktor pun mati. Apakah matawang yang laku urusniaganya di alam selepas mati? Islam mengajar kita, hanya PAHALA yang laku selepas mati nanti.

Dengan PAHALA , seseorang boleh shopping apa sahaja di alam selepas mati. Buah-buahan, makanan yang enak, tempat menginap yang sangat selesa, bidadari-bidadari dan segala nikmat yang sekiranya kita mampu bayangkan, pastinya bukan sehebat yang kita mampu bayangkan. Nabi Muhammad s.a.w menyatakan, selagi manusia boleh bayangkan, maka itu bukanlah nikmat yang dimaksudkan, kerana nikmat di alam selepas mati tidak mampu untuk manusia bayangkan.

Justeru, setiap yang masih hidup, mesti menyediakan bekalan secukupnya, iaitu currency yang laku selepas mati; PAHALA.

Tiga pelaburan, diajar oleh Rasulullah s.a.w kepada umatnya, dibuat ketika masih hidup. Profit PAHALAnya sentiasa masuk ke akaun pelaburan, walaupun selepas mati. Dengan profit ini, pelabur boleh menggunakannya di alam selepas mati.

Pertama, sedekah jariah.
Jariah dalam bahasa Arab bermakna berlari (manusia/haiwan) atau mengalir (air). Sedekah jariah yang dimaksudkan adalah sedekah yang dilakukan ketika masih hidup, tetapi ia masih dimanfaatkan selepas kematian pelabur.

Contohnya sedekah al-Quran, membina sekolah agama, masjid atau sedekah simen untuk tandas surau. Selagi ia dimanfaatkan, pahala tetap masuk ke akaun yang melabur.

Pelaburan kedua adalah ilmu yang dimanfaatkan.
Ilmu yang diajar, walaupun satu surah al-Fatihah kepada anak sendiri, PAHALAnya sampai kepada yang mengajar walaupun telah mati. Nabi berpesan agar kita menyampaikan ilmu yang diperolehi dari baginda, walaupun satu ayat. Apatah lagi kalau ilmu itu disebarkan pula oleh orang yang diajar itu kepada orang lain, PAHALAnya berganda ...PAHALA multilavel!! Belajar dan tambahkanlah ilmu, agar kita mampu melabur untuk dapat profitnya selepas mati.

Ketiga, anak soleh yang mendoakan ibu bapanya.
Anak yang tidak soleh tidak akan doa untuk ibubapanya. Ibubapa yang bersusah payah memberi didikan agar anak menjadi soleh, sebenarnya sedang membuat pelaburan. Bagaimana nak jadikan anak itu soleh? HANYA dengan agama, seseorang anak akan menjadi soleh.

MEMAHAMI dan MENGAMALKAN agama, anak jadi soleh. Saya tidak bermaksud semua anak mesti jadi ustaz atau hafiz quran. Anak-anak boleh membesar sebagai engineer, pilot atau bussinessman, tapi yang penting mereka beragama. Menjaga pantang larang agama.

Currency dosa pahala sentiasa menjadi pertimbangan mereka. Hanya anak begini yang akan berdoa untuk ibubapanya. Ketika itu, ibubapa di dalam kubur menikmati profit pelaburan mereka di dunia dulu.

Atas asas inilah saya cuba membangunkan blog ini. Agar saya dan semua yang melayarinya dapat sama-sama MENJANA DI SINI....untuk bekalan DI SANA.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan